Σαμαριά

φαραγγι σαμαριασ

50€/άτομο
15χλμ 7 ωρες Χανιά ★★☆☆☆ 27 - 30 Μαίου

Περπάτα στην καρδιά της Κρήτης!

Η Κρήτη είναι φημισμένη για τα εκατοντάδες άγρια φαράγγια της! Απομονωμένα , απρόσιτα , εντυπωσιακά φιλοξενούν σπάνια και ενδειμικά είδη ζώων και φυτών! Οι ντόπιοι την αποκαλούν Φάραγγα , θέλοντας να την ξεχωρίσουν απο τα υπόλοιπα φαράγγια του νησιού. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα θαύμα της φύσης και το διαμάντι της Κρητικής γης. Με μήκος 15 περίπου χιλιόμετρα και συνεχής εναλλαγές αυτή η διαδρομή θα σε ικανοποιήσει στο έπαρκο καθώ συνδυάζει όλα όσα αναζητά ένας παθιασμένος hiker! Δες το αναλυτικό μας πρόγραμμα και ακολούθησε μας γιατί γνωρίζουμε την Σαμαρία καλύτερα από τον καθένα.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

Πως να έρθετε!

Για την πραγματοποίηση του ταξιδιού θα πρέπει να διαθέσετε τουλάχιστον 3 ημέρες διαμονής στο νησί της Κρήτης καθώς 1 ολόκληρη ημέρα θα την αφιερώσετε για την πεζοπορική διάσχιση. Προτείνουμε να μείνετε στην πόλη των Χανίων ως κοντινότερο σημείο προσέγγισης στο οροπέδιο Ομαλού όπου και η έναρξη της πεζοπορίας! Σχετικά με την μετάβαση μπορείτε να επιλέξετε είτε ακτοπλοικά με κόστος πείπου 40 ευρώ / διαδρομή ή αεροπορικώς!

Σημεία συνάντησης & Αναχωρήσεις

Βάση μας είναι η πόλη του Ρεθύμνου. Σημείο συνάντησης το δημαρχέιο στο κέντρο της πόλης . Φυσικά μπορούμε να σας παραλάβουμε , μετά απο συννενόηση και απο τις άλλες μεγάλες πόλεις του νησιού- Ηράκλειο & Χανιά. Το φαράγγι είναι επισκέψιμο απο μέσα Μαίου εως Μέσα Οκτωβρίου και συνήθως πραγματοποιούμε 2 συνοδείες την εβδομάδα. Ωρα επιβίβασης στο λεωφορείο 6.30πμ.

Ομαλός - Ξυλόσκαλο - Εναρξη πεζοπορίας

Για να προσεγγίσουμε την είσοδο του μονοπατιού πρέπει να φτάσουμε στο οροπέδιο του Ομαλού στα 1200μέτρα υψόμετρο. Εκεί θα κάνουμε μια στάση σε ένα καφέ για πρωινό και τουαλέτα. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούμε ξανά στο λεωφορείο και σε μόλις 5 λεπτά θα βρισκόμαστε στην είσοδο του διάσημου φαραγγιού!

1ο τμήμα Διάσχισης

Ξεκινώντας απο το ξυλόσκαλο αμέσως το μονοπάτι ακολουθεί κατηφορική πορεία με θέα το εντυπωσιακό βουνό του Γκίγκιλου αλλα και των Λευκών Ορέων! Το έδαφος είναι πετρώδες και λίγο απότομο σε μερικά σημεία αλλα απολύτος ασφαλές καθώς το προσωπικό του εθνικού δρυμού φροντίζει το μονοπατι πριν την περίοδο επισκεψιμότητας. Μετα απο 40 λεπτά φτανουμε στην πρώτη πηγή με κρυστάλλινο νερό και παγκάκια όπου μπορουμε να ξεκουραστουμε για λίγο. Το μονοπάτι συνεχίζει κατηφορικά μεσα σε πανέμορφο δάσος μέχρι να φτάσει στο 4ο χιλιόμετρο όπου ξανά υπάρχουν υπαίθρια παγκάκια και τουαλέτες για το κοινό. 3 ωρες μετα την έναρξη της πορείας μας φτάνουμε στην καρδιά του φαραγγιού και στον οικισμό της Σαμαριάς όπου τρεχούμενα νερά απο φυσικές πηγές και σκιερά παγκάκια μας ξεκουράζουν πριν το 2ο μισό της διαδρομής μας.

2ο τμήμα Διάσχισης

Αφήνοντας τον οικισμό ακολουθούμε φανερό μονοπάτι ήπιας κλίσης , σχεδόν επίπεδο το οποίο κατευθλυνεται στην κοίτη του ποταμού. Το σκηνικό είναι μοναδικό καθως πελώρια δεντρα και τα στενά τοιχώματα του φαραγγιου κάνουν το σκηνικό επιβλητικό. Είμαστε πλέον στην καρδιά της Σαμαριάς όπου η φύση οργιάζει. Σε μερικά σημεία υπάρχουν ξύλινα γεφυράκια που μας βοηθούν οταν το ποτάμι εχει μεγαλη ποσότητα νερών. Οι γεωλογικοί σχηματισμοι θα σε εντυπωσιάσουν! Σε περίπου δυόμιση ώρες εχουμε φτάσει στην θέση Χριστός όπου είναι ιδανικό σημείο για ξεκουραση στην σκιά των δέντρων! Συνεχίζουμε για ακόμα 1 ωρα σε ευκολο μονοπάτι πριν βγούμε απο το κύριο τμήμα του φαραγγιού! Στην έξοδο του δρυμού υπάρχει αναψυκτήριο! Απο εδώ υπάρχουν 2 επιλογές , είτε να περπατήσουμε ακόμα 3 χιλιόμετρα ες το χωριό της Αγιας Ρουμέλης ή να ναυλώσουμε ενα μικρό βαν με πολύ μικρό κόστος για να μας μεταφέρει στην παραλία! .

Γεύμα & Επιστροφή στα Σφακιά

κατα τις 16.30 μμ θα εχουμε ολοκληρώσει την πορεία μας και θα βρισκόμαστε στην τροπική Αγία Ρουμέλη με τις παραδοσιακές ταβέρνες και φυσικά την παραλία του Νότιου Κρητικού πελάγους να μας περιμένει για μια δροσιστική βουτιά! Το πλοίο της Γραμμής αναχωρεί για τα Σφακία στις 17.30 , φυσικά μπορουμε να επιστρέψουμε και αργότερα με ιδιωτικό καραβάκι. Η διαδρομή με το πλοίο διαρκεί περίπου τη μιάμιση ώρα και στα Σφακιά θα μας περιμένει το πούλμαν μας. Επιστροφή στη βόρεια πλευρά του νησιού σε 2 ωρες περίπου για Ρέθυμνο και Χανία – 3 ωρες για Ηράκλειο!

Σημαντικές πληροφορίες!

Η διαδρομή δεν συστήνεται για άτομα με προβλήματα υγείας , ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Επίσης άτομα με καταπονημένα γόνατα καλό είναι να αποφύγουν τη συγκεκριμέμνη διαδρομή. Απαγορεύεται η συμμετοχή σε εγκύους. *Τα ακτοπλοικά εισιτήρια δεν περιλαμβάνονται στην τιμή και κοστίζουν 11 € .

Παρέχουμε

Μεταφορά & είσοδο στο Δρυμό

Η μεταφορά γίνεται με σύγχρονο ιδιωτικό πούλμαν και επαγγελματίες οδηγούς.Στην τιμή περιλαμβάνεται και το εισιτήριο εισόδου 5 € του δρυμού.

Συνοδεία

Εμπειρος συνοδός βουνού θα σας καθοδηγήσει καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Εξοπλισμός

Διαθέτουμε μπαστούνια πεζοπορίας για τους συμμετέχοντες , ομαδικό φαρμακείο και ασυρμάτους επικοινωνίας.

Διαμονή & Υποστήριξη ταξιδιού.

Είμαστε στη διάθεσή σας σχετικά με διαμονή στο νησί μέσω προσφορών σε ξενοδοχεία και δωμάτια. Οικονιμκές προσφορές ανάλογα τις ανάγκες σας.

Δήλωσε συμμετοχή συμπληρώνοντας την φόρμα

Tours
reCAPTCHA

Σχετικές εκδρομές

Ψηλορειτης

Στην κορυφή της Κρήτης!

Φαράγγι Ιμπρου

Mέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4

Ανεβάινοντας στο οροπέδιο Νιατο

Ασκύφου Snow Hike

Ανατολικά Λευκά Ορη

Comments are closed.