Βέρμιο – Νάουσα & Λουτρά Ποζαρ

Τέλη Φεβρουαρίου ταξιδέψαμε στο παραμυθένιο Βέρμιο , περπατήσαμε στις χιονοσκέπαστες πλαγιές του και περάσαμε δύο υπέροχα βράδια στο ορεινό καταφύγιο Σελίου.Διασκεδάσαμε στους ρυθμούς της Νάουσας και των γενίτσαρων , κάναμε βραδινό μπάνιο στα λουτρά Πόζαρ και φυσικά δεν παραλείψαμε μια επίσκεψη στην ξακουστή Σιάτιστα με τα υπέροχα αρχοντικά της.


Ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία
Χειμερινό Βέρμιο

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2023 οργανώσαμε ένα μεγάλο οδικό και φιλόδοξο ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία με στόχο να περιπλανηθούμε και να γνωρίσουμε ένα και όχι τόσο δημοφιλή ορεινό προορισμό.

Το Βέρμιο είναι η συνέχεια της ανατολικής οροσειράς της Ελλάδας απέναντι απο τα Πιέρια όρη και χωρίζεται με αυτά από τη λίμνη Πολυφήτου όπου και οδηγούνται τα νερά του Αλιάκμονα ποταμού.

Η ψηλότερη κορυφή του , Ασούρμπαση υψώνεται στα 1900 μέτρα. Στους όμορφους πρόποδες του βουνού φιλοξενείτε ένα απο τα πιο γνωστά χωριά της περιοχής , το Κάτω Βέρμιο. Ένα όμορφο μέρος , μακριά απο την πολυκοσμία με όλες τις παροχές , ξενώνες, εστιατόρια κλπ.

Ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία
Η κορυφή Ασούρμπαση όπως φαίνεται απο χαμηλότερο υψόμετρο – Βέρμιο

Εμείς σε αυτό το ταξίδι μας επιλέξαμε το Ορεινό καταφύγιο Σελίου για να περάσουμε 2 βράδια πραγματικά στην καρδιά του βουνού. Τοποθετημένο στα 1600 μέτρα περίπου ο απέχει μόλις 12 λεπτά από το χωριό και υπάρχει υπαίθριο μεγάλο πάρκινγκ όπου και αποβιβαστήκαμε από το λεωφορείο μας.

30 ταξιδιώτες – πεζοπόροι από το Κέντρο της Αθήνας και μετά από 7 ώρες περίπου στο δρόμο. Η πολύωρη διαδρομή δε μας πτόησε ακόμα και άν η άφιξη μας ήταν κατά τις 2 το μεσημέρι όλοι ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε προς τις πλαγιές του βουνού που όλοι λαχταράμε να βρεθούμε!

Ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία
Κάτω χαμηλά οι Εγκαταστάσεις του ΧΚ Σελίου και εμείς ανηφορίζουμε!
Πεζοπορία στο Βέρμιο
Με πλήρη χειμερινό εξοπλισμό ο αρχηγός της ομάδας μας – Παναγιώτης Κουτσιούμπας

Η διαδρομή που θα πραγματοποιήσουμε κινείται στην υπο-αλπική ζώνη του βουνού κοντά στις εναέριες καρέκλες του Χ/Κ. Ξεκινώντας με σχετικά απότομη ανάβαση αλλά καθ όλα ασφαλές πεδίο δεν αργήσαμε να συναντήσουμε τα τελευταία χιόνια του βουνού ύστερα από ένα πολύ ήπιο χειμώνα.

Ωστόσο το τοπίο μας γέμισε εικόνες και όρεξη για περπάτημα – η θέα καταπληκτική και η ομάδα έτοιμη!

Ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία
Ομάδα δυνατή!
Ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία
Κατά την ανάβαση

Σήμανση δε θα βρείτε σε αυτό το σημείο του βουνού. Ο Προσανατολισμός είναι εύκολος υπό καλές συνθήκες . Τα πράγματα όμως μπορεί να δυσκολεύουν ανάλογα με την ποσότητα του χιονιού και την ένταση του αέρα!

Ύστερα από μια ώρα πορείας φτάσαμε στον αυχένα που χωρίζει τις κατώτερες πλαγιές του βουνού από την κορυφή με την οποία είχαμε οπτική επαφή στο βάθος!

Κάπου εδώ πήραμε πορεία αντίθετη προς το χαμηλό δάσος Οξιάς αυτή τη φορά πατώντας σε αρκετά βαθύ χιόνι.

Πεζοπορία στο Βέρμιο
Χαμόγελα… Τι άλλο!
Πεζοπορία στο Βέρμιο
Πεζοπορία σε χιονισμένο πεδίο
Πεζοπορία στο Βέρμιο
Ομαδική με φόντο το Ασούρμπαση – Βέρμιο!

Κατηφορίζοντας πρός το γυμνό λόγο εποχής δάσος το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν μοναδικό. Ένα λεπτό χαλί από χιόνι μέσα σε πεσμένα φύλλα και οι κορυφές των δέντρων να χορεύουν στο ρυθμό του απαλού ανέμου. Καμιά περιγραφή δεν μπορεί να το απεικονίσει.

Πεζοπορία στο Βέρμιο
Το απόλυτο χειμερινό τοπίο!
Πεζοπορία στο Βέρμιο
Στο δάσος Οξιάς.

Περπατάμε με ηρεμία και συγκέντρωση μέσα στο πανέμορφο δάσος για περίπου 40 λεπτά πριν φθάσουμε κυκλικά ξανά στο ορεινό μας κατάλυμα! Το τζάκι είναι έτοιμο , τα φαγητά επίσης και η παρέα διασκεδάζει έως τα μεσάνυχτα σε καρναβαλίστικους ρυθμούς!


Ημέρα 2η Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Ξεκούραστοι και μετά από ένα εξαιρετικό πρωινό στο καταφύγιο Σελίου οδεύουμε προς το λεωφορείο μας. Σήμερα θα μεταφερθούμε λίγα χιλ/τρα μετά το Κάτω Βέρμιο όπου και θα πραγματοποιήσουμε μια εύκολη διαδρομή 2.30 ωρών στο δασικό κομμάτι του Βουνού.

Man VS Nature
Πεζοπορία στο Βέρμιο
Σήμανση και κατεύθυνση του μονοπατιού

Αρχικά ακολουθήσαμε αγροτικό δρόμο που μας οδήγησε στη θέση Μπάρα. Μια λεκάνη που περιβάλλεται από πυκνά δάση. Η πορεία μας με μικρή ανηφορική κλίση και περνώντας από τον άγιο Γεώργιο έχουμε φανταστική θέα στα χαμηλά.

Πορευόμαστε προς το ορεινό camping της Γραμμένης όπου και θα καταλήξουμε κατά τη μια το μεσημέρι ακολουθώντας κόκκινα σημάδια σε δέντρα του δάσους!

Πεζοπορία στο Βέρμιο
Στα δάση πρός την Γραμμένη
Πεζοπορία στο Βέρμιο
ΚρόκοςC. chrysanthus

Κατά τη μια το μεσημέρι έχουμε συναντήσει το λεωφορείο μας στον κεντρικό δρόμο και είμαστε έτοιμοι για να συνεχίσουμε το πολιτισμικό μας ταξίδι χαμηλά στο Άλσος Αγ. Νικολάου , στα δρώμενα της Νάουσας και τα Λουτρά Πόζαρ.

Πεζοπορία στο Βέρμιο
Τμήμα του Άλσους

Ένας από τους πιο όμορφους δρόμους αυτός που οδηγεί από το Κάτω Βέρμιο έως το Άλσος στα προάστια της πόλης.

Στο Άλσος του Αγ.Νικολάου θα δεις Ψηλά υδρόφιλα πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Μην παραλείψεις να περπατήσεις εως τις πηγές της Αράπιτσας!

Επόμενη στάση η κεντρική Πλατεία της Νάουσας όπου αυτές τις μέρες θα συναντήσεις τα φημισμένα καρναβαλίστικα δρώμενα των Γενίτσαρων.

Ενα διαφορετικό έθιμο όπου εντυπωσιακοί χορευτές με πολύχρωμες στολές , φουστανέλες και μάσκες τριγυρίζουν στην πόλη χορεύοντας υπό τον ήχο των ζουρνάδων- Μην παραλείψεις να κάνεις μια χειραψία μαζί τους, η αντίδρασή τους θα σε κάνει να χαμογελάσεις.

Βέρμιο,Νάουσα και Γενίτσαροι
Η τυπική ενδυμασία των Γενίτσαρων!

Υπαίθριες ψησταριές θα σου σπάσουν τη μύτη και σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα νοστιμότατο μεζέ! Πλανόδιοι μουσικοί είναι έτοιμοι να σου αφιερώσουν ένα βαλκανικό σκοπό…Με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά!

Αργά το απόγευμα αναχωρήσαμε για τα φημισμένα λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ. Η απόσταση απο την πόλη της Νάουσας είναι περίπου στη μία ώρα και ιδανικά συστήνουμε να φτάσετε εκεί το απογευματάκι.

2 υπαίθριοι καταρράκτες και μια μεγάλη εξωτερική πισίνα προσφέρονται για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Η είσοδος στις εγκαταστάσεις κοστίζει 3€ και υπάρχουν αίθουσες όπου μπορείς να αλλάξεις – Extra tip: Λόγο μεγάλου όγκου επισκεπτών ίσως δεν βρείς ντουλαπάκι για να αποθηκεύσεις τα πράγματά σου , οπότε σας συστήνουμε να έχετε κοντά σας τα προσωπικά αντικείμενα.


Σιάτιστα – Στην πόλη των Ξακουστών αρχοντικών !

Διακόσμιση ταβανιού σε αρχοντικό της Σιάτιστας
Διακόσμιση ταβανιού σε αρχοντικό της Σιάτιστας

Μια στάση στη Σιάτιστα σίγουρα θα σε γοητεύσει! Η πόλη βρίσκεται σε 900 μέτρα υψόμετρο και απέχει μία ώρα και ένα τέταρτο απο τη Νάουσα. Εδω θα περπατήσεις βλέποντας τα φημισμένα σπίτια των Σιατιστανών εμπόρων που έφτασαν εως την κεντρική Ευρώπη αλλά και τη Ρωσία.

Εμείς μπήκαμε σε ένα απο τα πιο φημισμένα- Το αρχοντικό της Πούλκως χτισμένο το 1759 είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα με πολλά δωμάτια και πανέμορφη διακόσμηση. Στο κτήριο μπορείς να ξεναγηθείς μέσα απο ραντεβού και η διάρκεια είναι περίπου 1 ώρα.

Κάπου εκεί τελείωσε ένα ακόμα πανέμορφο 3ήμεορ ταξίδι και προστέθηκε στη λίστα με τους προορισμούς μας τα τελευταία επτά χρόνια – Ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε σύντομα εκεί έξω!

Comments are closed.