7 + 1 tips για μια απολαυστική εκδρομή στο βουνό

Τι πρέπει και τι όχι να κάνεις πριν και κατά τη διάρκεια μιας ατομικής ή ομαδικής απόδρασης στην άγρια φύση!


Για πολλούς μια πεζοπορία στη φύση είναι η μόνη διαφυγή από μια κουραστική εβδομάδα. Ωστόσο για να μην καταλήξει ακόμη και αυτή σε ταλαιπωρία πρέπει να προετοιμαστείς καλά έτσι ώστε να απολαύσεις στο έπακρο την ομορφιά κάθε προορισμού!

1. Κοιμήσου νωρίς…

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς είναι πως σε περιμένει μια μεγάλη μέρα! Για αυτό το προηγούμενο βράδυ απέφυγε τα ξενύχτια και τα ποτά μέχρι τα ξημερώματα ΟΣΟ νέος και αν είσαι. Ένας καλός ύπνος θα σε βοηθήσει να ανταποκριθείς τη δύσκολη στιγμή αλλά και να βοηθήσεις!

2. Περισσότερα τρόφιμα απ όσο υπολογίζεις

Κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί πόσο θα διαρκέσει το ταξίδι εκεί έξω.

Φρόντισε να έχεις στο σακίδιό σου αρκετές προμήθειες για φαγητό και ας σου περισσέψει! Σίγουρα έχεις σκεφτεί πως σε περιμένει μια ζεστή & φιλόξενη ταβέρνα στο τέλος της διαδρομή σου αλλά ακόμα και αυτό κάποιες φορές μπορεί να μη συμβεί.

Κάλυψε τις ανάγκες σου με αρκετό φαγητό!

3. Λέμε όχι στα περιττό βάρος!

Ένας από τους κύριους λόγους ατυχημάτων στο βουνό και κατά τη διάρκεια μιας πεζοπορίας είναι τα υπερφορτωμένα ΣΑΚΙΔΙΑ. Πάρε μαζί σου το ανάλογο μέγεθος σακιδίου έτσι ώστε να μην επιβαρυνθείς σημαντικά. Σε μια πολύωρη πεζοπορία η κούραση αυξάνεται δραματικά με αρνητικά αποτελέσματα.

Διάλεξε το σωστό Σακίδιο!

Ακόμα και αν δεν έχεις αντίστοιχο ορειβατικό backpack ημέρας ΜΗΝ πάρεις το 60 λιτρο για το Νepal! Προτίμησε ακόμα και μια σχολική τσάντα.

4.Charge your Devices!

Kαλώς ή κακώς στην εποχή μας το δίκτυο του κινητού μας τηλεφώνου είναι πάντα ενεργό. Για αυτό φρόντισε οι συσκευές σου να είναι πλήρως φορτισμένες και μην κάνεις ΑΣΚΟΠΗ ΧΡΗΣΗ!

Κράτα τις επαφές σου ενήμερες καθώς επίσης αποθήκευσε το τηλέφωνο του αρχηγού της εκδρομής αλλά και άλλων μελών της ομάδας. Έτσι σε μια δύσκολη στιγμή θα έχεις παραπάνω από έναν να αναζητήσεις! Φυσικά ένα power bank είναι πλέον απόλυτα απαραίτητο.

5. Ευπαθή γόνατα ή ατυχήματα ? Μήπως να το ξανασκεφτείς?

Θα έχει κατηφόρα?

Πεζοπορία στο Πήλιο

Φυσικά σε μία πεζοπορία ΔΕΝ πρόκειται να περπατήσεις σε ευθεία γραμμή χωρίς σκαμπανεβάσματα – Όλα τα μονοπάτια εκεί έξω στις πλαγιές των βουνών έχουν τα πάνω και τα κάτω τους.

Έτσι εάν υποφέρεις από προβλήματα στα γόνατα, από συχνές εξαρθρώσεις ή στραμπουλίσματα καλύτερα να αποφύγεις να συμμετάσχεις σε μια ομαδική πεζοπορία. Θα προφυλάξεις εσένα αλλά και τα άλλα μέλη της ομάδας.

6.Μείνε κοντά στην ομάδα – Μην αποκόβεσαι

Ένα από τα χειρότερα σενάρια , ειδικά σε μια ομαδική εκδρομή στο βουνό είναι να χαθείς. Είναι γεγονός πως αρκετά μονοπάτια έχουν διαφορετικές σημάνσεις, καταλήξεις και δυσκολίες. Για αυτό το σημαντικότερο που πρέπει να κάνεις όταν είσαι μέρος μιας ομάδας είναι να μείνεις στα όρια αυτής.

Στη Χελιδόνα – Ευρυτανία

Όσο έμπειρος και δυνατός να είσαι τη στιγμή που θα βρεθείς μόνος σου η ψυχολογία σου θα αλλάξει. Άγχος, κούραση , έλλειψη τροφίμων η κακός καιρός μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνεις αν αποκοπείς είναι ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ.

Μόνο στην περίπτωση που δεν έχεις σήμα στο κινητό η τον ασύρματο θα κινηθείς για να το βρεις!

7. Ξεκίνα ΝΩΡΙΣ!

Οσο πιο νωρίς το πρωί βρεθείς στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής σου τόσο το καλύτερο. Το φως της ημέρας παίζει μεγάλο ρόλο τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά στην έκβαση της πορείας.Υπολόγισε πάντα + 2.30 ώρες περιθώριο από το αναμενόμενο τέλος της πεζοπορίας!

8. Stay positive!

Όλοι έχουμε κουραστεί βρισκόμενοι στο βουνό ειδικά όταν έχουμε βγει και λίγο εκτός προγράμματος. Μην απογοητεύεσαι με την πρώτη δυσκολία ή κακοτοπιά. Πάρε ανάσες , απόλαυσε το τοπίο γύρω σου και μείνε ευδιάθετος ειδικά προς τα άλλα μέλη της παρέας σου / ομάδας.

Με αυτό τον τρόπο θα δώσεις κουράγιο και σε κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα.Η καλή ψυχολογία θα βοηθήσει τους πάντες σε μια στιγμή που το χρειάζεστε.

KΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ!!!

Comments are closed.