Ανάβαση στη Χελιδώνα Ευρυτανίας

Μέσα Ιουνίου 2020 και μετά από το πρώτο lockdown αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην καρδιά της Ευρυτανίας με στόχο να φτάσουμε την κορυφή ενός , όχι και τόσο διάσημου , βουνού. Η Χελιδώνα αποδείχθηκε ένα απο τα ωραιότερα μπαλκόνια της Ρούμελης…

Ανεβαίνοντας στη Χελιδώνα
Λίγα μέτρα πριν την κορυφή!

Το ταξίδι για το χωριό Κλαυσί διαρκεί περίπου 4 1/2 ώρες από το κέντρο της Αθήνας. Το μικρό γραφικό χωριό, μια ανάσα από το Καρπενήσι, είναι περιτριγυρισμένο από πυκνή βλάστηση και πραγματικά η φύση οργιάζει. Παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, αιωνόβια πλατάνια και μικρά καφέ κοσμούν την πλατεία του χωριού. Εμείς φιλοξενηθήκαμε στον ξενώνα Το Κάλλιον όπου ο Γιάννης μας υποδέχθηκε και ετοίμασε το φαγητό μας!

Το παραδοσιακό χωριό Κλαυσί
Το πανέμορφο Κλαυσί
Κοιτώντας από το μπαλκόνι του ξενώνα  μας.
Το συγκρότημα της Χελιδώνας από το μπαλκόνι του ξενώνα!

Φυσικά δεν θα αφήναμε την υπόλοιπη μέρα ανεκμετάλλευτη και αποφασίσαμε να περπατήσουμε ένα μικρό και εύκολο μονοπάτι ξεκινώντας από το χωριό που οδηγεί στη θέση ‘Κεφαλόβρυσο‘. Σε αυτό το σημείο τραυματίστηκε θανάσιμο ο θρυλικός Μάρκος Μπότσαρης σε μάχη με τους Τούρκους.

Η πορεία περνά μέσα από έλατα και δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό αφήνοντας στα δεξιά ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Φτάνοντας στο κεφαλόβρυσο μπορείτε να επιλέξετε είτε να πιείτε τον καφέ σας στο αναψυκτήριο ή να συνεχίσετε το μονοπάτι προς το αθλητικό κέντρο Καρπενησίου.

Το Βελούχι πάνω από το Καρπενήσι στα 2315μ
Ακολουθώντας τον κύριο δρόμο -Το Βελούχι απέναντι
Το μονότοξο γεφύρι του Καρπενησιώτη!
περπατώντας το δασικό μονοπάτι προς το κεφαλόβρυσο
Ακολουθούμε το μονοπάτι με κόκκινη σήμανση.

Επιστρέφοντας από τα ίδια περάσαμε το βράδυ μας στην πλατεία του χωριού φυσικά με μεζέδες και τοπικό τσίπουρο.

Μια αξέχαστη ανάβαση.

Ξημερώματα Κυριακής 14 Ιουνίου και ο καιρός είναι ιδανικός για την κατάκτησης της Χελιδώνας. Η κλασική ανάβαση γίνεται από το παλαιό μικρό Χωριό κοντά στα 900 μέτρα. Ενας πανέμορφος οικισμός στους πρόποδες του βουνού με τρεχούμενα νερά και λίγες ταβέρνες, ιδανικός για όσους επιθυμούν κάτι λιγότερα κοσμοπολίτικο αλλά αυθεντικό!

Το μονοπάτι ξεκινά λίγο πριν την πλατεία του χωριού αρχικά σε τσιμεντόδρομο και για περίπου 40 λεπτά ακολουθεί έναν χωματόδρομο κερδίζοντας σταδιακά ύψος. Γρήγορα θα δείτε την ταμπέλα όπου σας βάζει στο δάσος και μετά από λίγη ώρα θα βρεθείτε στην πηγή ποτιστής όπου μπορείτε να ανεφοδιαστείτε με νερό.

Το πρώτο μέρος του μονοπατιού ακολουθεί έναν χωματόδρομο.
Ανεβαίνοντας σταδιακά τις πλαγιές του βουνού
Στα δάση της Χελιδώνας!
Η ταμπέλα πάνω στο χωματόδρομο
Η πηγή ποτιστής- πολύτιμος σύμμαχος για την Ανάβαση!

Αφήνοντας την πηγή του ποτιστή και γεμίζοντας τα παγούρια μας με νερό συνεχίζουμε για λίγα μέτρα το χωματόδρομο και στα δεξιά μας προσέχουμε σημάδι που μας ανεβάζει σε ένα πατάρι, με πυκνή βλάστηση , κερδίζοντας ύψος σταδιακά. Το μονοπάτι ακολουθεί ένα ώμο με όμορφη θέα στα γύρω βουνά φτάνοντας κάτω από τις κορυφές της Χελιδώνας.

Η άποψη της κορυφής από το μικρό οροπέδιο πάνω από τον ποτιστή.
Η βόρεια της Χελιδώνας.

Γύρω μας όλα καταπράσινα, ο ουρανός πεντακάθαρος και η θέα ανεμπόδιστη όσο ανεβαίνουμε. Όλα μοιάζουν αρμονικά, ένα αλπικό τοπίο με μοναδικό ανάγλυφο στο κέντρο της Ελλάδας. Εδώ δε σε ενδιαφέρουν οι ανέσεις και οι παροχές, το μόνο που θές είναι να συνεχίζεις να περπατάς.

Το διάσελο ανάμεσα στις δυο ψηλές κορυφές της Χελιδώνας είναι η τελευταία μας στάση πριν την τελική ανάβαση όπου πλέον από εδώ βλέπουμε το Παναιτωλικό απέναντί μας. Σίγουρα ένας από τους επόμενους στόχους μας.

Πίσω ο γίγαντας της Ευρυτανίας- Τυμφρηστός στα 2315μ
Τρύπιο βνί
Η θέα άπό το διάσελο ανεμπόδιστη!

Μετά από 4 ώρες πορείας πατάμε στην κορυφή. Εδω στα 1970μ δε νιώθεις κούραση απλά γεμίζεις με εικόνες.Στα αριστερά μας η λίμνη Κρεμαστών, πίσω μας ο όγκος του Παναιτωλικού και τα Βαρδούσια, στα δεξιά μας η Καλιακούδα στα 2100μ. και βόρεια όλο το ανάπτυγμα των Αγράφων!

Η λίμνη Κρεμαστών απο την κορυφή.
Η Καλιακούδα πίσω μας!
Η ομάδα στην κορυφή.

Τα γραφικά χωριά της περιοχής όπως το Κλαυσί, το Μικρό Χωρίο , το Μεγάλο χωριό, ο Γαύρος προσφέρουν ιδιωτικότητα αλλά και παροχές.

Φυσικά ολόκληρη η περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές δραστηριότητες ,από ποδήλατο βουνού ως canyoning! Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες εκδρομές.

Comments are closed.