Παραμυθένιος Κόζιακας

Χειμερινή πεζοπορία

Μάρτιος του 2019 και μετά από ισχυρή χιονόπτωση στην περιοχή της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουμε ίσως την ομορφότερη εκδρομή έως σήμερα!

Η στιχομυθία με τα υπόλοιπα μέλη θα είναι κάπως έτσι:

– Θα έχει χιόνι στο βουνό, αρκετό χιόνι…

– Τέλεια φύγαμε!

Με ένα μικρό βαν τον 23 θέσεων λοιπόν ξεκινάμε για τα Τρίκαλα. Ο καιρός προβλέπεται υπέροχος το ΣΚ και ντυμένοι σαν αστακοί φθάνουμε στο Χ/Κ Περτουλίου. Το σκηνικό θυμίζει Χριστούγεννα!!

φθάνοντας στο Περτούλι
Στο Χ/Κ Περτουλίου
Νότια Πίνδος -Μποντούρα
πεζοπορία στα χιόνια
Ξεκίνημα διαδρομής.

Η οροσειρά του Κόζιακα βρίσκεται στο νομό Τρικάλων ανάμεσα απο τις κορυφές της Νότιας Πίνδου και τα ιστορικά Μετέωρα. Ο επισκέπτης αντικρίζει ένα τείχος- μια δυσπρόσιτη κορυφογραμμή απο το θεσσαλικό κάμπο που ‘κόβει’ τη θέα προς το εσωτερικό της Πίνδου. Η Ασραπή στα 1901μ είναι το ψηλότερο σημείο του.

Άγρια ομορφιά

Γραφικά χωριά καθώς ανηφορίζεις δείχνουν το χαρακτήρα της ζωής των ανθρώπων. Η Πύλη το γνωστό κεφαλοχώρι και η Ελάτη, γαντζωμένη στις πλαγιές του βουνού , ορεινό θέρετρο πλέον είναι σίγουρα δυο απο τα χωριά που θα σταματήσεις.

Στόχος μας αυτό το χιονισμένο Σ/Κ του Μάρτη είναι το καταφύγιο του Κόζιακα στα 1750μέτρα. Φωλιασμένο κάτω από την ψηλή κορυφή θα φιλοξενήσει την τρέλα και την αγάπη μας για τα βουνά!

Πολύ χιόνι…

Το δάσος μας υποδέχεται με πολύ χιόνι. Σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα και τα πανύψηλα έλατα δείχνουν την αιώνια ηλικία τους. Η περιοχή του δάσος είναι προστατευμένη, ανήκει στο κράτος και χρησιμοποιείται απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σαν μέρος εκπαίδευσης και έρευνας του τμήματος δασολογίας.

Αιωνόβια έλατα πίσω μας.
Η ομάδα σε σειρά.

Αργά και σταθερά κερδίζουμε ύψος με μικρές τραβέρσες και οι γκέτες αποδυκνείονται σωτήριες καθώς εμποδίζουν το χιόνι να μπει στις μπότες μας. Το τοπίο γύρω μας μαγικό και μας δείχνει οτι ο Χειμώνας εδώ πάνω τώρα αρχίζει…

Στα αλπικά

Ο καιρός ,καθώς προχωρά η ώρα, κλείνει και λίγες νιφάδες αρχίζουν και πέφτουν κάνοντας την διαδρομή ακόμα πιο συναρπαστική…Ευτυχώς υπάρχουν βήματα από τον καταφυγιά αλλά και από μια ακόμα ομάδα που ανέβηκε πρίν από εμάς.

Έχουν περάσει δυόμιση ώρες και πλέον κοντεύοντας στα 1650μ. Τα έλατα γύρω μας αραιώνουν. Όλα δείχνουν πως κοντέυουμε στο αλπικό καταφύγιο του Κόζιακα και η χαρά μας δεν περιγράφεται!

Έξω απο το καταφύγιο!

Μια τελική ανάβαση και το σχεδόν θαμμένο στο χιόνι καταφύγιο ξεπροβάλει! Όλη η ομάδα μέσα για να ‘πυρωθούμε’ στο τζάκι που καταπίνει κούτσουρα ενώ έξω αρχίζει να βραδιάζει. Όλα δείχνουν πως θα είναι μια παγωμένη νύχτα αλλά το δικό μας μυαλό είναι στη σούπα και τα μεζεδάκια που μας προσφέρουν τα παιδιά του καταφυγίου.

Ένα ξημέρωμα όλο μαγεία...

Πρωινό θέαμα!

Αν προσπαθήσει κάποιος να απαντήσει γιατί ταξιδεύουμε στα βουνά ίσως οι παρακάτω εικόνες εξηγήσουν και στον πιο επιφυλακτικό την μοναδικότητα και το μεγαλείο που χαρίζει ένα παράθυρο του καιρού, ο πρωινός ήλιος , τα κρύσταλλα στις οροφές και οι χιονισμένες κορυφές σε αυτούς που τολμούν να προσεγγίσουν τα πιο δυσπρόσιτα μέρη.

fully equipped
Κατεβαίνοντας…
Νότια Πίνδος

Η σημασία του σωστού εξοπλισμού

Βασική προϋπόθεση για να ζήσεις τέτοιες στιγμές είναι φυσικά να διαθέτεις τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα σε κρατήσει στεγνό και ζεστό σε μια χειμερινή πεζοπορία. Αδιάβροχες μπότες, γκέτες, ισοθερμικά εσώρουχα, αντιανεμικό και αδιάβροχο τζάκετ , ζεστά γάντια και μπατόν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Μην ξεχνάτε ποτέ έναν φακό κεφαλής πάντα μαζί σας για κάθε απρόοπτο.

Κλείνουμε με χρήσιμα τηλέφωνα που πάντα θα έχετε στην ατζέντα σας!

Δήμος Τρικκαίων :2431351100 

Καταφύγιο Κόζιακα : 697 766 2569

Τηλ έκτακτης ανάγκης:: 112

Δασαρχείο Περτουλίου: 2434 091207

Πυροσβεστικό κλιμάκιο Πύλης : 2434 091207

Comments are closed.