Σικελία: Hiking στη μυθική Αίτνα

Hiking Etna volcano

Η αρχή του ταξιδιού

Μετά από 5 χρόνια διαδρομών ανά την Ελλάδα καιρό τριγύριζε στο μυαλό μας ένα ταξίδι εκτός συνόρων. Έτσι μετά από προσωπικό ταξίδι στην όμορφη Σικελία και τις ανάλογες γνωριμίες με ντόπιους οδηγούς προχωρήσαμε στην πραγματοποίησή του.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μαζί την όμορφη γειτόνισσα της χώρας μας.

Αθήνα- Κατάνια by plane

Athens airport
Eλ. Βενιζέλος

Όλα έτοιμα και η ομάδα, 20 άτομα, μαζεμένη στο αεροδρόμιο Αθηνών με σκοπό την επιβίβαση μας σε πτήση της Ryan air με προορισμό την Κατάνια. Το ημερολόγιο γράφει 24/ 5/ 2019 και η ώρα άφιξης στην πόλη αναμένεται η 13.30μμ.

Φθάνοντας στο αεροδρόμιο της Κατάνια
Catania city
Iστορικό κέντρο της πόλης!

About Kατάνια

Αυτή η πανέμορφη πόλη της Σικελίας με πληθυσμό 320 χιλ. κατοίκους βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το κλίμα μεσογειακό ανάλογο της Κρήτης, άνθρωποι ζεστοί- φιλικοί με την τρέλα της Ιταλίας και φυσικά όλη η πόλη διακατέχεται από την αύρα το μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης. Το όνομα αυτού? ΑΙΤΝΑ

Catania
Piazza Universita
Catania city
H Αίτνα στo Βάθος

Η διαμονή μας…

Είναι γνωστό πως η ομάδα αποφεύγει τα πανάκριβα ξενοδοχεία και τις πολλές ιδιωτικότητες. Έτσι και αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα κεντρικό hostel στην καρδιά της παλιάς πόλης το Ξενοδοχείο των Ελεφάντων! https://www.ostellodeglielefanti.it/it/. Ένα νεανικό hostel με πολύ καλό πρωινό και κοιτώνες των 5-8 ατόμων μας πρόσφερε άμεση πρόσβαση παντού. Συστήνεται ανεπιφύλακτα .

Μετα την τακτοποίησή μας περπατήσαμε έως το μοναστήρι των Bενεδικτίνων ένα κτήριο μπαρόκ αρχιτεκτονικής το οποίο υπέστει μεγάλες ζημιές κατά την περίοδο του 1669-1693, περίοδος ηφαιστειακής έκρηξης και ισχυρού σεισμού.

Το μοναστήρι Βενεδικτίνων!

Το τέλος της 1ης ημέρας μας βρήκε στα στενά της πόλης τρώγοντας και χαζεύοντας την νυχτερινή ατμόσφαιρα!

Δεύτερη ημέρα : Hiking day

25/05/2019

Πρωινό ξύπνημα,το βράδυ στο hostel ήταν καλό. Γενικά το κέντρο της Κατανια είναι ήσυχο μακριά από πολύβουες λεωφόρους. Πρωινό λοιπόν και ετοιμασία για την σημερινή πεζοπορία. Δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια φυσικά η ομάδα της Etna est η οποία ανέλαβε και όλες τις μεταφορές μας απο και προς το αεροδρόμιο!

Στο καταφύγιο SAPIENZA

Στόχος μας φυσικά η κορυφή της Αίτνας στα 3350μ. Ταξιδεύουμε λοιπόν από την πόλη και μέσω των Σικελιάνικων επαρχιών, φημισμένες για το καλό κρασί τους προσεγγίζουμε το καταφύγιο sapienza sta 2000m όπου μετά από ένα σύντομα break για καφέ οι οδηγοί μας δίνουν μπαστούνια και υπογράφοντας κάποια έγγραφα ΞΕΚΙΝΑΜE για πάνω!

Στο τελεφερίκ για τα 2500μ

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε ξεκινά απο τα 2500μ. Εκεί θα φτάσουμε με τελεφερίκ για να καλύψουμε και ένα μέρος δρόμων που έχει το βουνό εξυπηρετώντας τουρίστες. Από τα 2500μ θα προσπαθήσουμε για την κορυφή της Αίτνα στα 3350μ. Ο καιρός δεν είναι καλός αλλά ελπίζουμε σε ένα παράθυρο του καιρού που θα μας επιτρέψει την ανάβαση!

hiking Etna volcano
hiking Etna volcano
Ηφαιστειογενή πετρώματα

Είμαστε πλέον στα 2700μ. Η ομίχλη είναι παντού γύρω μας και περπατάμε σε ένα σεληνιακό τοπίο καλυμμένο με χιόνια κατά τόπους. Η θερμοκρασία είναι κοντά στο 0 αλλά η αίσθηση είναι μοναδική. Ανενεργοί κρατήρες γύρω μας σχηματίζουν δολίνες και οι πλαγιές του βουνού έχουν μια ροζ απόχρωση που μπλέκει με την ηφαιστειακή λάβα δημιουργώντας πρωτόγνωρες για εμάς εικόνες!

Αίτνα
Κρατήρας

Η ανάβαση που δεν έγινε ποτέ…

Αφού περάσαμε τα 2700μ φτάνουμε σε ξύλινα μικρά καταφύγια στα 2900μ όπου ποδηλάτες, τουρίστες και πεζοπόροι μπαίνουμε μέσα για να ηρεμήσουμε λίγο από τον αέρα και το χιονόνερο που πλέον πέφτει έξω. Ο οδηγός μας ενημερώνει πως υπάρχει απαγορευτικό για την κορυφή του βουνού και αναγκαστικά τραβάμε για αλλού…

hiking Etna volcano
Lady Etna!
hiking Etna volcano
Kουράστηκε…

Ξεχνάμε πλέον την κορυφή και πλησιάζουμε ένα σημείο θέας στα 2400μ όπου από κάτω μας χάσκει η περίφημη valle del bove. Η κοιλάδα αυτή είναι πασίγνωστη καθώς αποτέλεσε δίοδο για τη λάβα του ηφαιστείου προς τα χαμηλά. Εδώ ο οδηγός μας κάνει μια πολύ καλή ενημέρωση για την ιστορία του βουνού- τις εκρήξεις και την σημερινή του κατάσταση. Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας περπατώντας πάνω σε ράχες κρατήρων- μια φοβερή διαδρομή!

Κοιλάδα
H valle del bove!

Το τέλος της διαδρομής μας θα έρθει πάλι μέσω του lift και κάτω μέχρι το καταφύγιο sapienza απ΄όπου και θα επιστρέψουμε στην Κατάνια.

Ημέρα 3η: Περπατώντας στην πόλη

Ξημέρωσε 26 Μαϊού και μετά το πρωινό μας ακολουθεί μια περιήγηση στην παλιά πόλη. Μαζί μας η Ροζάνα, ντόπια ξεναγός η οποία μας αποκαλύπτει τα μυστικά της μαύρης πόλης. Περπατάμε στη διάσημη via Etnea όπου το μπαρόκ κυριαρχεί, επίσκεψη στο ναό της Santa Agatha αλλά και στο Palazzo Biscari όπου μας ξεναγεί ένας πραγματικός πρίγκιπας απόγονος πολλών γενεών!

Guiding in Catania
Mε την Ξεναγό μας!
inside the palace
Palazo Biscari

Tο μεσημεράκι μας βρίσκει στα στενά της πόλης τρώγοντας Σικελιάνικα πιάτα!

Θα επιστρέψουμε!

Το ταξίδι μας στη Σικελία ήταν μοναδικό και σίγουρα η ανεκπλήρωτη κορυφή μας ξανά- τραβά σαν μαγνήτης εκεί. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος να ξαναπάει κάποιος στην Κατάνια. Μια οικεία πόλη , μόλις 2 ώρες απο την Αθήνα ,πραγματικό στολίδι με το στοιχείο της λάβας να την κάνει ακόμα πιο μυθική. Φιλικοί άνθρωποι οι Σικελιάνοι και κάθε στενό της κρύβει όμορφες urban εικόνες. Συστήνεται ανεπιφύλακτα…Εως τότε,

Stay tuned pezoporistas we will travel soon!

Comments are closed.