Αλπικός Παρνασσός

View to the top

Κελλάρια -Καταφύγιο Δέφνερ- Γεροντόβραχος

Δύσκολα φαντάζεται κάποιος πως μόλις σε 3 ώρες από την Αθήνα ,αφήνοντας την αστική ζούγκλα, βρίσκεται πραγματικά σε ένα μεγαλειώδες βουνό.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή και το φακό μας το αλπικό μεγαλείο του Παρνασσού ξεδιπλώνεται κατά τη διάρκεια ενός αξέχαστου διημέρου.

Gerontovrachos
Γεροντόβραχος.

Έναρξη λοιπόν το Χ/Κ στα Κελλάρια https://parnassos-ski.gr/. Το χιόνι πολύ αλλά η διάθεση στα ύψη. Ακριβώς πάνω από την άσφαλτο του parking αρχίζει η διαδρομή μας ακολουθώντας το εθνικό μονοπάτι Ο22.

Team of hikers!
Στο ξεκίνημα.

Η πορεία είναι ομαλή και για να προσεγγίσουμε το καταφύγιο Δέφνερ θα χρειαστεί περίπου 2.30 ώρες. Κινούμαστε πάνω από τα 1600 μέτρα σε αλπικό πλέον περιβάλλον.

Φορτωμένοι με τον χειμερινό μας εξοπλισμό χαζεύοντας πότε τα χιονοσκέπαστα έλατα και πότε το κατάλευκο σεντόνι του βουνού. Το καταφύγιο είναι κοντά μας και είναι ώρα για ζεστό τσάι!

Καταφύγιο Δέφνερ.
Πλησιάζοντας το καταφύγιο.

Το καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ στα 1840μ είναι πλήρως λειτουργικό και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 35 άτομα σε 4 κοιτώνες. Διαθέτει κουζίνα- ένα μικρό εσωτερικό χώρο και μια ευρύχωρη σάλα με σόμπα όπου μπορείς να απολαύσεις το μεγαλείο του βουνού!

Ημέρα 2η

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε με στόχο την κορυφή στα 2390μ. Η διαδρομή απαιτεί χρήση καρφιών στις μπότες μας και φυσικά piolet.

Climbers
Ανεβαίνοντας.

Το χιόνι στην πλαγιά του Γεροντόβραχου είναι παγωμένο και ο αέρας σε κάποια σημεία δυσκολεύει τη πορεία μας. Η θέα είναι εξαιρετική αλλά το καλύτερο πλησιάζει.

Φτάνοντας στην κορυφή ξεδιπλώνεται ένα πανόραμα ψηλών κορυφών, Λιάκουρα 2456 και Τσάρκος 2404 συνθέτουν ένα πίνακα μοναδικής ομορφιάς!

Meeting point
Meeting point!
Tsarkos summit
Τσάρκος στο βάθος.

Η κατάβαση μας ξεκινά ακολουθώντας βόρεια κατεύθυνση. Το χιόνι έχει πλέον μαλακώσει και ο ήλιος είναι πραγματικά καυτός αντανακλώντας στο χιόνι! Κάτω στην κοιλάδα 3 μικρές κουκκίδες ανθρώπων χαράσσουν τα δικά τους βήματα με τα σκι στην πλάτη.

Skiers on the valley
Ο παράδεισος του Σκιέρ!

Μετά από 6 ώρες πορείας φτάνουμε ξανά στα οχήματα μας κλείνοντας ένα διήμερο γεμάτο χιόνι ,φρέσκο αέρα και γνώσεις.

Συνοπτικά ο Παρνασσός είναι ένα ιδανικό μέρος να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στη χειμερινή πεζοπορία . Είναι κοντά σε πολιτισμό και διαθέτει ένα πολύ καλό καταφύγιο. Να είστε πάντα ασφαλής και να αγαπάτε τη φύση.

Π.Κ.

Comments are closed.